Κεικ πορτοκαλι με παγωτο

ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ

Μερίδες 8-10

Κέικ Πορτοκάλι και Αμύγδαλο
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες και 45 λεπτά

Παγωτό Πορτοκάλι 
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά (+ κατάψυξη για τουλάχιστον 5 ώρες)
Διαδικασία: 15 λεπτά

ΥΛΙΚΑ

Για το Κέικ Πορτοκάλι και Αμύγδαλο: 

  • 4 μεγάλα πορτοκάλια
  • 7 κουταλιές της σούπας SPLENDA  Άχνη
  • 200 γρ. Αμύγδαλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 6 ολόκληρα αυγά

Για το Παγωτό Πορτοκάλι:

  • 1 λίτρο φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 4 κουταλιές της σούπας SPLENDA  Άχνη
  • 10 κρόκοι αυγών, χτυπημένοι
  • 4 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 125ml Grand Marnier ή Cointreau,
  • βρασμένο με ξύσμα ½ πορτοκαλιού (το βράζετε μέχρι να μείνουν 4 κουταλιές της σούπας και το περνάτε από ένα τουλπάνι)
  • 300ml κρέμα γάλακτος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΚΕΪΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟ

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 ° C και βουτυρώνετε μια φόρμα για κέικ διαμέτρου 20 εκ.
2. Βάζετε τα πορτοκάλια σε μια κατσαρόλα και καλύπτετε με κρύο νερό. Μόλις βράσουν, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 2 ώρες.
Ελέγχετε το νερό ώστε να καλύπτει πάντα τα πορτοκάλια. Μετά από 2 ώρες, αφαιρείτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει.
3. Βγάζετε τα πορτοκάλια από το νερό, κόβετε σε δύο κομμάτια και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Κόβετε σε λεπτές φέτες τα πορτοκάλια και απλώνετε μισό πορτοκάλι στο κάτω μέρος της φόρμας σας. Το άλλο μισό το κρατάτε σε φέτες για το τέλος.
4. Τοποθετείτε τα υπόλοιπα κομμένα πορτοκάλια σε ένα mixer με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.
5. Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα του κέικ και καλύπτετε με τις φέτες του μισού πορτοκαλιού που έχετε κρατήσει.
Ψήνετε για 45 λεπτά (παρακολουθείτε κατά το ψήσιμο, καθώς μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε τη θερμοκρασία ανάλογα με το φούρνο σας). Η συνήθης δοκιμή με το στεγνό μαχαίρι δεν λειτουργεί σε αυτό το κέικ, καθώς το κέικ σας πρέπει να είναι μαλακό και υγρό.
6. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει πριν το αφαιρέσετε από την φόρμα.

ΠΑΓΩΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

1. Σε μία μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, βράζετε σιγά-σιγά το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτετε τη SPLENDA  Άχνη στους χτυπημένους κρόκους αυγού και χτυπάτε μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να γίνει κρεμώδες.
Προσθέτετε το βραστό χυμό πορτοκαλιού μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε καλά.
Ρίχνετε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και θερμαίνετε αργά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, για 5-6 λεπτά ή μέχρι να γίνει ελαφρώς πηκτό και να μένει στο πίσω μέρος της κουτάλας. Προσθέστε το μέλι στο μείγμα και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί.
3. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περάστε το μίγμα από ένα κόσκινο, ώστε να αφαιρεθεί το ξύσμα πορτοκαλιού.
Προσθέτετε τις 4 κουταλιές του βρασμένου λικέρ για να ενισχύσετε τη γεύση. Καλύπτετε την κατσαρόλα και την αφήνετε στην άκρη μέχρι το μίγμα να κρυώσει.
Διατηρείστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες ή ολόκληρη τη νύχτα σε απλή συντήρηση.
4. Κατόπιν ανακατεύετε την κρέμα γάλακτος με το μίγμα πορτοκαλιού, και το αδειάζετε στην παγωτομηχανή ακολουθώντας τη διαδικασία σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

 

ΣΟΡΜΠΕ ΜΑΓΚΟ
ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΑΝΓΚΟ
Το καλάθι μου
Αγαπημένα
Είδατε πρόσφατα
Κατηγορίες