Τι είναι η Splenda;

Splenda είναι το όνομα μιας χαμηλής σε λιπαρά γλυκαντικής ουσίας, γνωστής ως σουκραλόζη, η οποία παράγεται από την ζάχαρη μέσω μιας κατοχυρωμένης με ευρεσιτεχνία διαδικασίας.

H Splenda χρησιμοποιείται σε εμπορικά προϊόντα με το ομώνυμο σήμα και είναι διαθέσιμη σε κοκκώδη μορφή, η οποία χρησιμοποιείται σαν ζάχαρη και σε ταμπλέτες.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης της Splenda;

Η Splenda φτιάχνεται από ζάχαρη και έχει γεύση σαν της ζάχαρης χωρίς όμως τις θερμίδες της. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση της ζάχαρης ουσιαστικά σε όλους τους τύπους φαγητού με αποτέλεσμα λιγότερες θερμίδες και προϊόντα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Για άτομα που πάσχουν από διαβήτη αυτό σημαίνει ότι φαγητά τα οποία τυπικά έπρεπε να αποφεύγουν εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, μπορούν τώρα να τα παρασκευάζουν με Splenda και να τα απολαύσουν.

Η Splenda μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση της ζάχαρης στο μαγείρεμα ή στο ψήσιμο χωρίς να χάσει την γλυκιά «σαν ζάχαρη» γεύση της.

Εξαιτίας αυτών των μοναδικών ιδιοτήτων της, η διαφορετική από άλλες γλυκαντικές ουσίες χαμηλών θερμίδων Splenda μπορεί να προστεθεί σε συνταγές πριν το ψήσιμο ή βράσιμο ακριβώς όπως η ζάχαρη.

Ομοίως, ποτά στα οποία έχει προστεθεί Splenda διατηρούν την γλυκιά «σαν ζάχαρη» γεύση τους επ΄αόριστον.

Πόσο χαμηλές είναι οι θερμίδες στη Splenda;

Splenda σε κοκκώδη μορφή:

Στην κοκκώδη μορφή της η Splenda έχει 1,9 θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού. Αυτό είναι λιγότερο από το 1/8 των θερμίδων ενός κουταλιού του γλυκού ζάχαρης. Οι ελάχιστες θερμίδες που έχει η κοκκώδη μορφή της Splenda προέρχονται από την μικρή ποσότητα μαλτοδεξτρίνης που περιέχεται στο προϊόν.

Splenda σε ταμπλέτες:

Κάθε ταμπλέτα Splenda έχει 0,2 θερμίδες, οι οποίες προέρχονται από την ποσότητα λακτόζης που περιέχει η ταμπλέτα. Οι ταμπλέτες Splenda είναι μικρές και ιδιαιτέρως εύχρηστες σε τσάι ή καφέ.

Είναι ασφαλής η σουκραλόζη ;

Η σουκραλόζη είναι ασφαλής για όλα τα άτομα συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εγκύων. Περισσότερες από εκατό μελέτες οι οποίες διεξήχθησαν και αξιολογήθηκαν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 17 ετών, αποδεικνύουν καθαρά την ασφάλεια στη χρήση της.

Τι επίδραση έχει η Splenda στα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα;

Η σουκραλόζη δεν επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος ή τα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σουκραλόζη δεν αναγνωρίζεται από το σώμα ως υδατάνθρακας. Ακόμη και σε μεγάλες ποσότητες η σουκραλόζη δεν έχει θερμίδες.

Η Splenda που χρησιμοποιείται από παρασκευαστές φαγητού και ποτών, ως γλυκαντική ουσία δεν έχει θερμίδες και είναι δυνατόν να εξασφαλισθεί σημαντική μείωση στην αναλογία της ζάχαρης και των θερμίδων με την αντικατάστασή της από Splenda σε φαγητά και ποτά. Οι θερμίδες ωστόσο των υπολοίπων συστατικών πρέπει να λαμβάνονται υπ΄όψιν στο σχεδιασμό υγιών γευμάτων.

Η κοκκώδης μορφή και οι ταμπλέτες Splenda περιέχουν ένα μικρό ποσό θερμίδων που οφείλεται στην παρουσία άλλων συστατικών όπως η μαλτοδεξτρίνη και η λακτόζη.

Με κανονική κατανάλωση η επίδραση αυτών των θερμίδων από τα άλλα συστατικά στα επίπεδα σακχάρου του αίματος αναμένεται να είναι αμελητέα.

Γιατί προσθέτουμε μαλτροδεξτρίνη και λακτόζη στη Splenda;

Η σουκραλόζη είναι τόσο γλυκιά (περίπου 600 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη) ώστε αντικαθιστώντας ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρης θα απαιτούνταν μόνο ένα εκατομμυριοστό ενός κουταλιού του γλυκού σουκραλόζης. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο δύσκολο θα ήταν να υπολογίσουμε αυτή την ποσότητα σουκραλόζης για ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ; Επομένως η μαλτοδεξτρίνη προστίθεται στην κοκκώδη μορφή της Splenda για να δώσει τον απαραίτητο όγκο.

Η λακτόζη επίσης προστίθεται στις ταμπλέτες για να παρέχει όγκο. Αυτά τα πρόσθετα συστατικά χρησιμοποιούνται συχνά σε φαγητά και σε συνδυασμό με άλλα γλυκαντικά χαμηλών λιπαρών.

Πώς μπορούν να ταιριάξουν στις διατροφικές συνήθειες των διαβητικών τα φαγητά με Splenda στα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα;

Η Splenda μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση της ζάχαρης σε μια μεγάλη ποικιλία φαγητών και ποτών, ώστε να δημιουργήσει προϊόντα με λιγότερες θερμίδες και λιγότερη ζάχαρη, τα οποία είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής για άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή για όσους επιθυμούν να ελαχιστοποιήσουν τις θερμίδες. Ο Αμερικανικός Διαιτητικός Οργανισμός (ADA) δηλώνει ότι η χρήση γλυκαντικών ουσιών χωρίς θρεπτική αξία είναι ασφαλής και υποστηρίζεται ευρέως για τα άτομα με διαβήτη. Επίσης συστήνεται από την Αμερικανική Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καθώς επίσης και από την Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (SCF).

Μπορεί η χρήση της Splenda να μειώσει τις θερμίδες ;

Ανάλογα με τα υπόλοιπα συστατικά που υπάρχουν, σημαντική μείωση στις θερμίδες μπορεί να εξασφαλιστεί με την αντικατάσταση της ζάχαρης από την Splenda στα φαγητά και ποτά που φτιάχνονται στο σπίτι.

Κάθε ταμπλέτα Splenda ισοδυναμεί σε γλυκύτητα με ένα κουταλάκι του γλυκού (4,4γρ) ζάχαρης. Σε ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ που έχουν προστεθεί δύο ταμπλέτες Splenda εξοικονομούνται περίπου 8,8γρ ζάχαρης. Εάν πίνετε 6 φλιτζάνια τσάι ή καφέ ημερησίως, αυτό αντιστοιχεί με 53 γρ. ζάχαρης περίπου και εξοικονομούνται περίπου 240 θερμίδες ανά ημέρα.

Γενικός Πληθυσμός

Καμία ομάδα πληθυσμού δεν έχει αποκλεισθεί από την χρήση της Splenda . Είναι απαραίτητη για οποιονδήποτε επιθυμεί να ελαττώσει την ζάχαρη ή τις θερμίδες.

Δεν χρειάζονται επισημάνσεις για προϊόντα με Splenda ως προς την κατανάλωση από οποιαδήποτε ομάδα του πληθυσμού.

Εγκυμοσύνη/Θηλασμός

Η Splenda μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα άτομα όπως έγκυες γυναίκες και μητέρες που θηλάζουν. Έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι η σουκραλόζη δεν είναι τοξική. Η Splenda δεν έχει πραγματικά καμία επίδραση στον μεταβολισμό και αποβάλλεται από το σώμα. .

Έρευνες πάνω στα ζώα έχουν επίσης δείξει ότι η Splenda δεν μεταφέρεται στο ύστερο ή στο μαστό μέσα στο γάλα . Επίσης επειδή η απορρόφηση της Splenda μέσα στο αίμα είναι ελάχιστη το ποσοστό που περνάει αυτά τα φράγματα είναι πραγματικά μικρό.

Παιδιά

H Splenda σε φαγητά και ποτά δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία των νεαρών ατόμων.

Έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι αυτό αληθεύει ακόμα και αν η Splenda καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Οδοντική Τερηδόνα

Η Splenda δεν δημιουργεί οδοντική πλάκα ή ανάπτυξη στοματικών βακτηρίων και δεν μειώνει το pH της οδοντικής πλάκας.

Φαινυλκετονουρία

Η Splenda δεν περιέχει φαινυλαλανίνη ή οποιοδήποτε άλλο αμινικό οξύ και έτσι δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία (PKU).